torstai 3. lokakuuta 2013

Vuoto.

Kun 25 vuotta elämästä on kulunut voi todeta seuraavanlaisen tarinan lapsettomaksi aikuiseksi kasvun keskellä.

12 vuotiaana minulla alkoi menkat, jotka olivat tosin heti hyvin epäsäännölliset,- jos ollenkaan. En merkinnyt niitä ylös oikein mihinkään ja äidille vain totesin asian, vaikkakin hyvin häpeillen.

Yhdenkin kesän muistan, noin 13 vuotiaana, kun menkkoja ei ollut koko kesänä toukokuusta- elokuuhun. Se oli mukavaa vain. Kun sai polskia rantahietikoissa ja ei tarvinnut häpeillä tampponien tai siteiden kanssa.

14 vuotiaana aloin seurustella vakavasti. Terveydenhoitaja ehdotti tosissaan minulle ehkäisypillereitä suhteen vuoksi, mutta myös epäsäännöllisen kuukautisvuodon vuoksi. Siskoni oli aikaisemmin jo tässä välissä ollut huolissaan kummallisesta kierrostani. Itse vähät asiasta välitin. Oli vain hassua, kun kavereilla oli joka kuukausi syy olla uintitunneilta ja koulusuihkuista pois. Minä olin silloin tällöin, mutta kun pillereitä aloin käyttämään, niin olin aina päivien tarkkuudella! Se oli jotenkin huojentavaa ja tunsi olonsa jo niin aikuiseksi.

15 vuotiaana olin erittäin tiiviissä parisuhteessa, "elämäni rakkauden kanssa", joka ei kuitenkaan koskaan ollut kyllä mies minun makuuni laisinkaan,- kun näin jälkeenpäin katsoo. Olihan hän kiva, hauska ja surkuhupaisan huoleton. Mutta se siitä. Suhdetta jatkui kuitenkin 18 vuotiaaksi saakka saman alkuperäisen kokelaan parissa. Tämä on ollut varmasti nuoruuden pelastukseni yhdeltä sun toiselta ajatukselta, menohaluilta, sukupuolitaudeilta ja nuoruuden hulluuksilta.

Suhde päättyi kuitenkin ollessani 18. Sitten menin tulin ja tempaisin monenmoista kokeilua puolen vuoden hurmiossa, kunnes löysin yhdestä miehestä erojuhlaa viettäessäni nykyisen avopuolisoni. <3 Se onkin tarina ihan erikseen.

Yhtä siitä illasta lähtien onkin sitten pidetty. Yhteen muutimme puolen vuoden seurustelun jälkeen ja pian niihin aikoihin sain kummallisen päähänpistoksen.

Siskoni oli kärsinyt näihin aikoihin jo lapsettomuushoidoista esikoistaan odotellessa useamman tovin. Hänellä todettiin ikävä sairaus. PCO. (Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, PCOS) on tavallisin naisten hormonihäiriö. Sitä esiintyy 5–10 %:lla naisista. Häiriön perussyytä ei toistaiseksi tunneta, mutta sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvellaan olevan yhteyttä asiaan. Monirakkulaoireyhtymän tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. Yli puolet potilaista on ylipainoisia, ja heillä on taipumus erityisesti ns keskivartalolihavuuteen. Oireet voivat myös vaihdella naisen hedelmällisen iän aikana: kuukautiskierrot ovat nuorena kovin epäsäännölliset, mutta toisaalta 40 vuoden iässä monella kierto säännöllistyy.
Gynekologisessa kaikututkimuksessa voidaan nähdä monirakkulainen munasarjarakenne (PCO, polykystiset munasarjat) ns. sattumalöydöksenä, naisella jolla ei ole mitään gynekologisia oireita. Tällainen tilanne voi olla jopa 20 %:lla naisista.) Lähde: Terveyskirjasto
Ja siitä se ajatus sitten kai minullekin tuli. Kun aina ollaan saatu kuulla siitä, miten samannäköisiä olemme, miten samanoloisia olemme ja miten omakin vatsareppuni oli vuosien saatossa alkanut kasvaa ällöttävän näköiseksi, vaikka muilla kanssasisarilla ei sellaista ollut. Vaikka elin suhteessa muiden viikonloppurällästyksiin nähden hyvinkin seesteistä elämää ja terveellisesti.

Sitten varasin yksityiselle klinikalle ajan. Yhdeksäntoistavuotiaana menin yksin klinikalle ja sain tuomion. Monirakkualaiset munasarjat. Ne eivät olleet pahan näköiset, mutta monirakkulaiset, helminauhaiset. Lääkäri ajatteli, että ei vaadi toimenpiteitä ennen raskauden haavetta. Se haavehan oli jo. Oli ollut minulla aina. Pyysi hakeutumaan heti lääkärihoitoon jos raskautta alkaa suunnittelemaan toteutustasolla.

Kotiin palasin tuona päivänä ystäväni ovensuussa poikkeamalla. Itkuisin silmin kerroin hänelle, nykyisen kummipoikani äidille, että minusta ei tule koskaan äitiä. Hän halasi ja muistan aina sen katseen. Miten lähelle se osui.

Jatkoin matkaa kotiimme ja itkin koko matkan. Kotona itkin lisää. Mies tuli töistä kotiin ja mitä voi 20 vuotias mies tajuta tällaisessa tilanteessa? - Ei mitään. Hän vain söi ja sanoi voi voi. Eihän sitä nyt vielä tiedä, siihen on aikaa kun sellaisen haluamme. Voi voi.

Ja se painettiin aika pitkälti villaisella. Puhuttiin siitä vähintään joka kuukausi, varmistelin vähintään puolivuosittain, olisiko jo aika. Ymmärrämmehän me, että tämä päätös käyttää ehkäisyä välineenä, on väärin, jos vauvaa ei sitten koskaan tulisikaan, on sen tuleminen silloin estetty, kun se olisi ollut mahdollista. Me ymmärsimme sen. En voinut painostaa miestä, hänhän olisi voinut ottaa jalat alleen ja lähteä tilanteesta pois. Teimme päätöksen, käyn puolivuosittain tarkistuksessa PCO:n suhteen. Aina vastaus oli sama. Aina lääkäri ihmetteli, mitä näin nuori tekee vastaanotolla jollei raskaustoive edes ole vielä ajankohtainen. Aina se käynti maksoi, oli turhauttava, mutta valmisteleva. Olen valmistellut itseäni tähän pisteeseen niin kauan.

Sitten se koitti. Opiskeluni alkoivat olla loppusuoralla, enää olisi jäljellä vain seuraava kevät kokonaan. Olimme vuosia puhuneet, että kun olen valmistumassa, voin olla vaikka jo synnyttämässä, niin valmista kaikki on. Laskimme/ laskin kalenteria kuukausia. Valmistauduimme huolella. Kävin YTHS:n piirin vastaanotolla, sain jo lähetteen yksityiselle todettavaksi ultraäänellä jälleen sama kohtalo. Sitten lokakuussa 2011 lopetimme pillerit. Marraskuu oli ensimmäinen kierto ilman lääkettä. Joulukuussa olin saanut ajan lääkärille. Sain heti tueksi terolut- tabletit. Joulukuun lopussa, hieman ennen vuodenvaihdetta, kävin ensimmäisen kerran vyöhyketerapiassa. Siellä kohtu- jalkapohjani- kohdassa oli arkaluontoisin paikkani. Itku valui silmistä, kun se sattui niin. Terolutit tekivät oloni turpeaksi. Sain kerrottua siskolleni tästä uudesta odotuksen odotuksesta. Elämästämme mennä eteenpäin. Jännitti niin. Siskoni oli hyvin iloinen päätöksestämme, mutta näin jälkikäteen myöntänyt, että oli pelokas ja jännittynyt, että ei vain kävisi näin.

Olin niin onnellinen. Ostelin vauvanvaatteita, äitiysvaatteita, netistä katselin vaunuja, sisustin huonetta sen mukaan, mihin sopisi hoitopöytä, tilasin vauvakirjan, kävin lenkillä, söin hyvin ja terveellisesti. Valmistelin elämän muutenkin jo valmiiksi kaikkea varten. Laihdutin kaikenkaikkiaan 9kg ennen tätä koitosta. Mikään ei voinut estää hyväntuulisuuttani. Rakastelimme kaikkialla ja kaiken aikaa. Jos tällä kertaa? Olin niin rakkauden täytteinen, että olin jo unohtaa, miltä tuntuu olla surullinen tai epätoivoinen. Koulu oli stressaavassa tilanteessa, tein paljon töitä ja en lomaillut koskaan, enkä pitänyt toisaalta myös vapaapäiviäkään. Aika kului.

Lähdimme porukalla lappiin. Siellä rintoja puristi niin, että käytin vain tukiliivejä. Siitä päivästä lähtien, aina nykyhetkeen saakka. Tuntui, että niitä ilman en enää voi elää. Tuli raskausuutisia. Olin murtunut. Aikaa oli kulunut vasta niin vähän, perustelin.

Aloin tehdä ovulaatiotestejä. Olin niihin koukussa. Kesään mennessä olin tehnyt kymmeniä raskaustestejä. Heinäkuussa menin taas lääkäriin. Sain clomifenit. Mies kävi siemennesteanalyysin antamassa. Saimme vastauksen: ok sperma, vähän huonolaatuisia siittiöitä, raskaus mahdollinen.

Luotimme tähän. Kunnes viimein sain meille ajan perhesuunnitteluneuvolaan. Sieltä oli tähän mennessä sanottu aina, että ei vielä. Luomusti tulee yrittää vuoden ajan.
Pääsimme sisään. Minut ultrattiin ja "todettiin" pco. Ahaa- ihmettelin. Katsoimme siemennesteanalyysin tuloksia. "Tässä vika". Kuulimme. Se oli paljon viitearvojen ulkopuolella.

Saimme lähetteen keskussairaalaan. Päätimme, että emme jaksa odotella, vaan varasin tampereen AVA- klinikalta ajan suunnittelukäynnille. Meille piirrettiin ja selostettiin siellä kaikki erinomaisesti. Minut ultrattiin ja pco siellä kukki edelleen. Siemennestanalyysi tulisi ottaa uudeleen, samoin keltarauhasarvot tulee ottaa. Ja metformin- aina 80 luvulta asti hyväksi todettu lapsettomuuslääke,- aloitettiin. Lääkäri ehdotti fiksusti, että ensimmäinen kierto aloitettaisiin vasta tammikuussa mahdollisen lääkekaton täyttämistä ajatellen.

Otin sen vastauksen aika tyynesti vastaan. Hinnasto ava- klinikalla näytti tältä:

Lapsettomuustutkimukset
1.käynti sisältäen erikoislääkärin tutkimuksen,240198
ultraäänitutkimuksen sekä tutkimus/hoitosuunnitelman
Erikoislääkärin vastaanottokäynti ja ultraäänitutkimus155124
Munatorvien aukiolotutkimus (SSG)319264
Siemennesteanalyysi9671
Siittiöiden DNA:n fragmentaatiotesti257257
Kudosnäyte kiveksistä (Kivesbiopsia)583493
Kohtutähystys ( hysteroskopia)441386
Myooman tai polyypin poisto kohtutähystyksen yhteydessä14191276
Infektiotutkimukset (verikokeet)150123
Lapsettomuushoidot
Inseminaatio (IUI), sisältää miehen osuuden342291
Koeputkihedelmöitys (IVF), sisältää 3 ultraäänikäyntiä, keräyksen sekä siirron   (*28102328
IVF-hoito luovutetuilla munasoluilla (*,
(hinta ei sisällä lääkkeitä)
6000-7000
Alkion kuoren avaus417417
Alkioiden pitkä viljely515433
Alkioiden pakastus463463
Pakastetun alkion siirto, sisältää uä-tutkimuksen, alkioiden sulatuksen sekä siirron986815
Luovutetut siittiöt, sis. Yhden vuoden säilytysmaksun514514
Puhelimitse  annetut reseptit tai hoito-ohjeet14-3511-31
Lääkärin lausunto62-13354-112
Peruuttamaton käynti80
Toimistomaksu14,814,8
Laskutuslisä1515
(* asiakkaan maksukyvyn varmistamiseksi tarkastamme luottotiedot
Raskauden seuranta, Perinatologi Tapio Kurki
Erikoislääkärin vastaanottokäynti ja alkuraskauden uä-tutkimus201166
Erikoislääkärin vastaanottokäynti ja niskapoimu uä + verikoe (10-13 rask.vko)265216
Raskaus uä (17-21 rask.vko, rakenne uä)241199
Raskaus uä (>21 rask.vko), ei Kelan suorakorvausta228
Lapsivesinäytteen otto ja tutkimus1182948
Äitiysneuvola
Ensikäynti neuvolassa kätilön vastaanotolla9381
Neuvolassa otettavat  laboratoriotutkimukset142122
Jatkokäynti neuvolassa4640
Synnytysvalmennus4331
Sikiön sydänäänimonitorointi (KTG)4230
Gynekologiset vastaanottokäynnit ja tutkimukset
Erikoislääkärin vastaanottokäynti, sis.
Kohdun ja munasarjojen uä-tutkimusyht.213178
Kohdunsuun irtosolututkimus ( Papa )5244
Limakalvonäyte kohdusta ja sen tutkiminen, käynti lääkärillä, ja laitos-osuus289238
Ultraäänitutkimukset(muut kuin lapsettomuustutkimuksiin ja raskaudenaikaiseen seurantaan kuuluvat)
Rtg-ylilääkäri Heikki Laine
Rintojen uä-tutkimus174145
Rintojen uä-tutkimus ja ohutneulanäyte365283
Vatsan alueen uä-tutkimus205168
Munuaisten uä-tutkimus11182
Kilpirauhasen uä-tutkimus144115
Erityisvastaanotot
Pari- ja seksuaaliterapeutti
yksilöaika72
pariaika115
pariaika, sukusoluneuvonta169
Muut palvelut
Ennakoiva munasolupakastus
(halutun solumäärän pakastaminen vaatii todennäköisesti enemmän hoitokertoja, jolloin hinta on tässä ilmoitettua suurempi)
alkaen 2750
Päätimme yhdistää kaikki säästömme. Tästä se lähtisi. Uusi elämä. Olimme varmoja.

Clomifenit lopetettiin minulta, koska niistä olin kokenut pahaa oloa. Oksentelua, ripulia ja heikotusta. Ne vaihdettiin teroluteihin jälleen. Voi olla, että kaikkein vaikeinta matkassa oli kuitenkin psyykkinen minä. Tuona syksynä olin niin rikki. Itkin kaikki päivät ja yöt. En nukkunut, enkä iloinnut, en surrut, enkä tehnyt. Vain olin. 11 ympäriltäni oli raskaana. Mukaanlukien siskoni ja paras ystäväni. Sitten lisää ystäviäni, sitten lisää, lisää, lisää. Olin yksin.

Tammikuuhun varattiin suunnittelukäynti ivf- hoidolle. Se peruttiin, koska tammikuun ensimmäisellä viikolla saimme kirjeen "kutsu lapsettomuustutkimuksiin keskussairaalaan". Viimein perhesuunnittelun lähettämä lähete oli mennyt eteenpäin. Se helpotti rahatilannetta, mutta ei päätä eikä aikaa. Suunnittelussa käytiin, keväällä oli huhtikuussa siemennesteanalyysi. Parempi tulos kuin kesällä. Tuli inseminaatio lääkkeelliseen kiertoon, koska löydettiin yksi follikkeli. Se osoittautui kystaksi, joka oli ollut siellä ties kuinka kauan. Sitä ei vielä arvattu. Vaan taas tehtiin inseminaatio samalle kystalle seuraavaan kiertoon. Ainiin, se oli näkynyt myös joulukuussa ava- klinikan tehtyä lähete yksityiselle klinikalle. Eli yli puolivuotta minua raskaudutettiin olemassa olemattomaan kystaan. Lääkeannoksia muuteltiin. Metformin teki oloni huonoksi, päivälääke pudotettiin pois. Iltaan ja aamuun lisättiin annostusta. Tuli kesä. En voinut uskoa, että kesä tuli jo ja toinen inseminaatio- vauvani putosi pöntöstä alas kesken työaamun ja jatkoin vain työpäivää kuin ei mitään.

Räjähdin. 
Rakennuksellamme räjähti. Laitetaan se myyntiin, - päätettiin.
Mieheni masentui ja räjähti.

Kävimme terapiassa.
Terapiassa.

Lääkkeitä.
Siemenneste oli heikkoa. Se johtui masennuslääkkeestä- painotin.
Räjähdin taas.
Olimme erota. 
Suunnittelimme eroa.
Asunto ei mennytkään kaupan.
Saimme ohittamattoman tarjouksen urakointiin.
Kättelimme ja urakka aloitettiin 16.7.2013

Sain esimiestason työpaikan pian kättelyn jälkeen.
Saimme suunnittelukäynnin kesäkuuhun IVF- hoidolle.
Aloitin pistoshoidot, tarkalla kellonajalla ja annoksella. Irrotuspiikillä ja tuskalla. 
Gonal ei tuottanut tulosta. Munarakkuloita kertyi vain kaksi. Niitä ei punktioitu. 
Inseminaatio. 
Vuoto.

Lähdimme Kreikkaan.
Pelastimme suhteemme. (Riitelimme ja sovimme. Rakastuimme ja huusimme.)

Tulimme takaisin eheänä yhtenä kappaleena. Se ei ollut itsestäänselvyys.
Oli heinäkuun kesätauko hoidoista. Heinäkuun lopussa IVF- suunnittelukäynti.
Annosta nostettiin reilusti. Aina 195iu./ päivässä.
Se tuotti tulosta.

Aloitin uudet työt. En tehnyt mitään raskasta siellä.
Kypsyttelin uutta elämää sisälläni.
12.8.2013 oli punktio. Meidän päivämme.
17 munasolua saatiin kerättyä. Siittiöitä oli liian vähän. Alkiota saatiin 3. Yksi siirrettiin tuoresiirrolla 16.8.2013. 
Lugesteronit ja zumenonit käyttöön. 

Ei raskaana. Ilmestyi testipäivästä seuraavana päivänä. 

En jaksa. Ajattelin. Mieheni kannusti. 

Pas- siirtoon päästiin seuraavaan kiertoon. Siirto tehtiin 24.9.2013. Testi piti tehdä 8.10.2013. 
Vuoto alkoi tänään 3.10.2013. 

Elänkö vielä? -Itkuinen Tuulen kuiskaus-
8 kommenttia:

Feeniks kirjoitti...

Voi ei. Olen niin pahoillani :( sanattomaksi vetää.

Puupa kirjoitti...

En löydä oikeita sanoja ja mitkään sanat eivät varmasti lohdutakaan.. Olen niin kovin pahoillani puolestasi. Koita jaksaa Tuulen kuiskaus. <3

Anonyymi kirjoitti...

Teidän matka on ollut pitkä ja kivinen. Toivotaan parasta, parhautta tähän yritykseen <3
Tunnistan itseni niin monista ajatuksistasi....
Mikä se on, se voima joka auttaa jaksamaan läpi tämän kaiken?

<3 Kottarainen

Anonyymi kirjoitti...

Runo Sinulle

With every tear that falls, there is a lost heart that calls.
it calls to say I'm here, don't dispair, I will come to you
when the time is right, when you least expect me and through
the quiet night open your heart to me, accept me, I will be there
in the end.
Your wait may be long, you may get frustrated by the whole
ordeal. In the end I will be real. While others around you are
succeeding your heart goes on bleeding.
I would thank you for being patient, I would thank you for
being the kind of person who shows persistance. If it were not
for this, I may never get the chance to have an existence.
In the chaos of your day, the calm of your night, let your heart
soar and take flight.
For so many tears, for so many years. You have been trying,
thinking of giving up but never doing it. In the end you just keep
on going in the hopes that I will come to you, the one who deserves
me, the one who can love me as no other can. You will be that
mother that you always wanted to be. Just you keep waiting for me.

-kottarainen

Miilosa kirjoitti...

Kyllä vetää hiljaiseksi tämä kirjoitus ja koskettaa syvältä. Pitkään olen taivaltasi seurannut. Ei lohdun sanoja löydy, pitää vaan toivottaa voimia. <3

Maija Dahlia kirjoitti...

Voi suru. Kaiken tämän jälkeen. Sitten kun itku laantuu: http://varpajaisiaodotellessa.blogspot.fi/2013/02/nothing-makes-darkness-go-like-light.html

Anonyymi kirjoitti...

voimia....

Anonyymi kirjoitti...

Ilmeisesti olette jo saaneet pienen elämäänne, mutta haluan silti sanoa että kyynel tuli tästä silmään. Mulle todettiin pco ja söin terolut kuurin, mielialat heitteli miten sattuu ja itkin joka päivä, aamusta asti. Nyt lääkäri kirjoitti clomifenit, mutta en uskaltanut vielä aloittaa niitä, koska pelkään niiden vaikutusta. Avoliitto rakoilee, koska tää on niin raskasta. 1,5vuotta ollaan yritetty tuloksetta. En tiedä mitä tekisin, tuntuisi vain helpommalta luovuttaa ja vaihtaa elämän suunta, mutta toisaalta mulla on rakastava ja maailman kultasin mies vierellä jonka kanssa haluisin rakentaa tulevaisuuden. Tää kaikki repii niin rikki. Mitä mun kannattais tehdä?